Al Gremi de Tallers de Barcelona hem realitzat el projecte TRENQUEM ESQUEMES, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que inclou estudis, sondejos i difusió de conclusions, per tal de fomentar la incorporació normalitzada de les dones a l'exercici de la professió de la reparació de vehicles.
Hem detectat en aquest recent estudi que sols un 4% aproximadament de titulars de taller són dones, no hem trobat cap dona com Cap de Taller o de Departament, un 1,0 % dels tallers tenen dones mecàniques i un 2,0% dels tallers tenen una dona en Recepció de Vehicle. Finalment, un 25,9 % dels tallers tenen dones en feines administratives. Confirmem l’evidència d’un estancament persistent del desequilibri de gènere.
Ens enfrontem a un cercle viciós: L’escassetat de noies que cursin estudis d’Automoció limita l’oferta de professionals i com a conseqüència es genera una imatge masculinitzada de l’activitat de reparació de vehicles de motor.
Hi han oportunitats per a les dones en el món dels Tallers actuals?
SÍ, és la resposta unànime que hem recollit. La digitalització dels vehicles i la reparació obren oportunitats per tal que les dones accedeixin a la professió. Les noves tecnologies dels vehicles requereixen més coneixement i menys força física.
La incorporació de dones als Tallers es veu com un benefici inequívoc de modernitat i de dinamització dels equips humans. El perfil tècnic amb coneixements de digitalització i electrificació, valoració de danys dels vehicles i de gestió del Taller junt amb habilitats de relació, és una clara oportunitat per a la introducció de les dones en funcions de valor afegit de la professió.
Des del Gremi de Tallers de Barcelona impulsem aquest objectiu tant en l’àmbit territorial com sectorial i fomentem activitats inclusives per tal de posar en valor la reparació i manteniment dels vehicles en el nivell tecnològic de sostenibilitat i servei que correspon a la realitat del sector.
QUE SE'N ASSABENTI TOTHOM!!!!