Obrir un Taller
Enhorabona emprenedor/a
i benvingut/da al sector!
Si està pensant obrir un taller de reparació de vehicles de motor (automòbils, motos, vehicles industrials, etc.), hi ha una sèrie de tràmits i procediments a seguir pel que fa al local, instal·lacions, maquinaria, residus i seguretat viària que cal tenir en compte.
Perquè no se senti sol/a en el seu projecte de futur, el Gremi de Tallers de Barcelona està a la seva disposició per ajudar-vos a aconseguir aquest objectiu amb èxit.
- Assessorament GRATUÏT als/les nous/ves emprenedors/es per poder iniciar l’activitat conforme a la normativa general i específica per a la reparació de vehicles.
- Tant per a Barcelona ciutat, com per a totes les poblacions de la província.
- Interessats poseu-vos en contacte amb el Gremi de Barcelona, tel. 93 451 66 67, email: administracion@gremibcn.com
Les 12 claus per obrir un taller de reparació de vehicles de motor
Recomanacions del Gremi als nous empresaris de Taller
1. El Local
La primera cosa que cal decidir és el local on es vol ubicar el taller i si la ubicació elegida està permesa segons les normes municipals i tècniques. Al ser una activitat industrial, poden existir restriccions per a la seva instal·lació, encara que en tractar-se de petita indústria, sol ser compatible amb moltes zones residencials, tot depèn del plantejament urbanístic del municipi on es pretén instal·lar-se.
2. Els veïns
Si l’immoble on es pretén obrir el taller pertany a una Comunitat de Propietaris, sol·liciteu accedir als Estatuts i Reglament de Règim Interior, si s’escau, per si hi han establertes restriccions a obres, usos o activitats industrials.
3. EL LLOGUER
4. Obres
També s’haurà d’analitzar quin tipus d’obra necessita, si cal construir el local (fonaments, estructura, teulada, façanes,…), o si només es tracta d’adequar un local ja construït. Depenent del tipus d’obra, s’ha de sol·licitar una llicència d’obra major (si afecta o altera l’estructura del local), o comunicació prèvia d’obra menor (si l’adequació no afecta a l’estructura del local). Per això es presentarà una sol·licitud o comunicació administrativa, acompanyada de projecte elaborat per un tècnic o memòria d’obres a realitzar, sempre especificant el pressupost de l’obra.
5. Instal·lacions
Pel què fa a les instal·lacions, habitualment solen ser la d’electricitat, l’aigua, la protecció contra incendis, la ventilació, la d’aire comprimit i la de comunicacions. Aquestes instal·lacions han de ser registrades a les corresponents oficines territorials d’Indústria. També ha de comptar amb un sistema de sanejament d’aigües residuals, que a més ha de comptar amb un control d’abocaments contaminants al clavegueram. Per a alguna/es d’aquestes instal·lacions, serà necessari disposar de projecte.
6. Maquinària
7. Medi ambient
Els Tallers de reparació d’automòbils s’han de donar d’alta com a productor de residus davant l’Agència Catalana de Residus així com fer la declaració d’abocament d’aigües residuals, i posteriorment, a l’inici de l’activitat, s’han de seguir criteris específics pel que fa a l’emmagatzematge i gestió dels residus que s’hauran d’acreditar documentalment.
8. Indústria
(RASIC i Responsable Tècnic de Taller)
Un cop es disposi de local, s’ha de tramitar la seva inscripció en el Registre d’Agents de la Seguretat Industrial de Catalunya (RASIC). Després de la inscripció en aquest registre, adquirirà la placa emblema de taller, amb el número de taller i en la qual s’identificaran les branques d’activitat i/o especialitats que s’han autoritzat al taller.
Perquè el Taller pugui exercir la seva activitat, cal acreditar que el titular o algun dels seus treballadors, disposa del títol de Responsable Tècnic de Taller.
9. Ampliacions
10. Hisenda
Des del punt de vista fiscal, cal donar-se d’alta en el cens d’empresaris, mitjançant presentació del model 036 o 037, on s’especificarà el tipus d’activitat (epígraf IAE), la forma jurídica de l’empresa (societat anònima, societat limitada, cooperativa, comunitat de béns, empresari individual,…), el règim de fiscalitat (IVA, IRPF,…), dades de titularitat i domicili fiscal.
11. Laboral
És necessari donar d’alta a la Seguretat Social a totes les persones que treballin en l’activitat (autònoms i empleats). Si té treballadors de plantilla, ha de: comunicar l’obertura del centre de treball al Departament de Treball; disposar d’una avaluació de riscos laborals del taller, que la podrà contractar amb un Servei de Prevenció Aliè o, depenent del nombre de treballadors, si disposa de la capacitació necessària, fer vostè mateix una part de l’activitat preventiva; contractar una assegurança per a la cobertura de les prestacions establertes en el conveni col·lectiu per defunció, incapacitat permanent o gran invalidesa, derivades d’accident de treball o malaltia professional.
12. Consum
Al ser una activitat subjecta a les normes de seguretat viària, ha de tenir en compte les garanties i responsabilitats corresponents, com són informació als usuaris de taller, serveis coberts per garantia, reclamacions, pressupostos de reparació, fulls d’encàrrec i dipòsit,…